«Βροχή» από αιτήματα για κήρυξη δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Μεγάλα ύψη βροχής παρατηρούνται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βόρεια Ελλάδα με αρκετές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία να έχουν πληγεί σημαντικά.

Τα αιτήματα από τους τοπικές άρχοντες για να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέφτουν βροχή ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις αντλήσεις υδάτων.

«Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 νωρίς το πρωί θα αποστείλω στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα αιτήματα που μου έχουν ήδη κατατεθεί και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, αλλά και αύριο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

Με μεγάλη ραγδαιότητα που έφτασε μέχρι και τα 100 χιλιοστά την ώρα, έπεφτε η βροχή στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας σωρεία προβλημάτων.

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές του δήμου Θέρμης προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή των Βασιλικών και της Σουρωτής, καθώς και στη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή του Φράγματος και σε αυτήν της επέκτασης.

Τα προβλήματα στην περιοχή των Βασιλικών προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε ορισμένα σπίτια, σε δρόμους εντός του οικισμού, καθώς και σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή όπου πλημμύρισαν μερικά σπίτια.

Στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά υπερχείλισε το ρέμα Ξηροποτάμου. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ότι βρήκαν στο δρόμο τους.

Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας σε ανάρτησή του κάνει λόγο για ακραίο φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής έπεσε στο Επταπύργιο, με 85 mm βροχής, την ώρα που κατά μέσο όρο όλο τον Ιούνιο πέφτουν 30 mm στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης, οι σταθμοί κατέγραψαν 63,5 mm, ενώ στην Καλαμαριά, 61 mm.

Προβλήματα σημειώνονται επίσης σε σημεία του οδικού δικτύου του νομού Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το Σάββατο 17/06 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένουμε και την Κυριακή (18/06), σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo.gr. Σταδική βελτίωση θα επέλθει από τις απογευματινές ώρες. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στα πελάγη.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Βροχή» από αιτήματα για κήρυξη δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

  1. Σαλουστρος

    Τό ΓΕΛ Γαζίου πήρε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στο Μαρόκο ή πολιτεία όμως δεν φρόντισε να κάνει ότι χρειάζεται για αυτή την σημετοχη με αποτέλεσμα να μάθουν σήμερα τα παιδιά ότι δεν θα πάνε παρόλη την προσπάθεια που κατέβαλαν εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και παρόλο τίς διαβεβαιώσεις και τίς φωτογραφίες του υπουργού αθλητισμού με τους πρωταθλητές προεκλογικά

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί